Унікальна наукова станція в Крутах на Чернігівщині ледве виживає

Колосальне недофінансування та не розрахунки за орендну плату призвели до критичної заборгованості на дослідній станції «Маяк» у Крутах, що в Чернігівській області.

За словами науковців, Національна академія аграрних наук України виділила стільки грошей, що їх вистачає лише на зарплату трьом працівникам із 14, які працюють на дослідній станції. Раніше крутівські селекціонери виживали за рахунок оренди 300 гектарів землі, втім, минулого року народний депутат Анатолій Гунько завів на їхні землі агрофірму, яка досі не заплатила обіцяного.

У квітні 2024 року дослідній станції «Маяк» Інституту овочівництва та баштанництва Національної академії аграрних наук України виповниться 50 років. Вона була заснована як провідна наукова установа в Україні, яка займалась проблемами овочівництва – технологічними та селекційними темами. Через відсутність належного фінансування нині науковці займаються виключно селекцією на невеликій площі землі. Більше 300 гектарів вони здавали в оренду та отримували від того фінанси для більш-менш нормального функціонування.

У цьому році, за словами селекціонерів, НААН заклала лише 300 тисяч гривень – цього вистачає на зарплату лише трьом людям із 14 працівників, які працюють на дослідній станції.

Науковці з Крут бідкаються, що критичне недофінансування тягне за собою низьку матеріальну базу і не дає можливості ефективно проводити наукові розробки.

«Виживає станція за рахунок господарської діяльності на полях. З приходом нового інвестора – і те фінансування, яке ми отримували, урізали. Зрозуміло, якою буде мотивація наукових працівників, які не отримують зарплати, для їх подальшої роботи», — розповідає науковий співробітник селекції цибулі дослідної станції «Маяк» Любов Фесенко.

Навесні минулого року після звільнення Чернігівщини дослідна установа розглядала кілька варіантів ефективної оренди їх земель. Проте, за наполяганням голови РВА Григорія Ковтуна та нардепа Анатолія Гунька, на землі в Крутах зайшла фірма, яку рекомендували вони.

«Це почалося з того, коли прийшов до нас народний депутат Гунько. Знайшов нам інвестора, який неефективно використовує землю і з нами не розплачується. Це тягне за собою недоліки та проблеми. Йде весна, без належного фінансування ми не зможемо виконати запланованих програм», ― каже Любов Фесенко.

Нагадаємо, саме народному депутату Анатолію Гуньку працівники державного підприємства «Дослідне господарство «Іванівка» (Борзнянська громада Чернігівщини) закидають блокування роботи та спроби рейдерства їх господарства. Правники юридичної фірми ТОВ «Гільдія права», яку пов’язують з нардепом, представляли в судах приватну фірму ТОВ «СГ «Алва», яка незаконно засіяла на землях «Іванівки» 1426 гектарів соняшнику. Можемо припустити, що та сама фірма працює й на землях ДС «Маяк» у Крутах. Минулого року там також посіяли соняшник.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?